Vijf dingen die je moet weten over de ESSB - Erasmus Magazine (2024)

Read this article in English

  • Onderwijs
  • EM on tour: ESSB

55 jaar geleden richtte Jacques van Doorn de Faculteit Sociale Wetenschappen op, de voorloper van de ESSB. Hij ging vervroegd met emeritaat door de komst van Bestuurskunde. “Leuk vak hoor, maar het hoort niet thuis op een universiteit.”

Vijf dingen die je moet weten over de ESSB - Erasmus Magazine (1)

De redactie van EM bivakkeert deze week bij de ESSB, het Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Het blijkt een voorloper op het gebied van onderwijs, met invloeden van Feyenoord én Willem II.

1. ‘Bestuurskunde hoort niet thuis op een universiteit’

Op de kop af 55 jaar geleden richtte Jacques van Doorn de faculteit op. Hij was socioloog en hij maakte faam met ‘de Rotterdamse formule’, staat in een interview met hem in het boek ’40 jaar FSW: de Rotterdamse formule in de praktijk’, gepubliceerd naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van de faculteit. De Rotterdamse formule houdt een goede combinatie van theorie én praktijk in.

De ESSB, die tot 1 september 2017 nog Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) heette, startte met de opleiding sociologie. Later kwamen daar politicologie en bestuurskunde bij. Vooral de komst van bestuurskunde zat Van Doorn dwars. Dat voelde voor hem ‘als een nederlaag’, zegt hij in datzelfde interview. “Leuk vak hoor, maar het hoort niet thuis op een universiteit.” Door de komst van bestuurskunde ging Van Doorn ook vervroegd met emeritaat. “Voor mij was de aardigheid er af.”

ESSB in cijfers

55

Het ESSB bestaat dit jaar 55 jaar

3604

Op dit moment studeren 3604 studenten aan de ESSB. Ze volgen een van de zes bacheloropleidingen of een van de 23 masterprogramma’s

47

De ESSB heeft 47 hoogleraren. Daarvan zijn er elf vrouw en 36 man

170

Er lopen op dit moment 170 promovendi rond op de faculteit

2. Transfer van Feyenoord naar Willem II

Met de komst van de nieuwe decaan naar het Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), is het tijdperk Feyenoord op de faculteit voorbij. Deze man, Victor Bekkers, is namelijk weleens als supporter te vinden op de Tilburgse Koning Willem II tribune. Henk van der Molen en Henk Schmidt, de voorgangers van Bekkers, zijn groot fan van Feyenoord en gingen naar verluid ook samen naar wedstrijden.

3.EUC = ESSB

Het in 2013 opgerichte Erasmus University College (EUC) is een zelfstandig opererend onderdeel van de ESSB. Het EUC is het Liberal Arts & Sciences-programma van de EUR, een op de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk geïnspireerd onderwijssysteem waarbij studenten veel keuzevrijheid hebben in de vakken die ze volgen. De opleiding heeft wel een prijskaartje: voor studenten uit de Europese Economische Ruimte kost het 4.100 euro per jaar, anders kost het 12.000 euro. In het eerste jaar moeten de studenten verplicht op kamers met medestudenten, wat nog eens 7.400 euro extra kost.

4.Een reorganisatie die voor leegloop zorgde

In 2015 is door Henk van der Molen een reorganisatie bij de ESSB in gang gezet. De secties bestuurskunde en sociologie moesten fuseren, evenals de secties pedagogiek en psychologie. Dit zorgde voor een leegloop onder bestuur en docenten. Elf docenten konden hoogleraar worden aan een andere universiteit en twee bestuurders vertrokken.

In een reactie laat Van der Molen tegenover EM weten het vertrek jammer te vinden en maakt de vergelijking met zijn club: “We lijken soms net Feyenoord: we leiden ze op, en dan vertrekken ze. Er is een heel elftal weg. Maar serieus: het is natuurlijk goed voor hen, want ze konden elders hoogleraar worden en zo hun persoonlijke positie verbeteren, maar het is jammer voor de faculteit.”

5.Voorlopers: pgo en N=N

Het ESSB staat bekend als een voorloper op het gebied van onderwijs. Waar Van Doorn naam maakte met zijn ‘Rotterdamse formule’, is Henk Schmidt bedenker van het pgo-systeem. Hij nam dat mee vanuit Maastricht. In 2001 startte Schmidt een opleiding psychologie in Rotterdam, met het pgo-systeem. Het is de eerste opleiding aan de EUR met probleemgestuurd onderwijs, velen volgden.

Ook was de ESSB de eerste faculteit die startte met een pilot Nominaal = Normaal (N=N). Dit houdt onder meer in dat studenten in hun eerste jaar al hun studiepunten moeten halen, minder herkansingsmogelijkheden hebben en onvoldoendes kunnen compenseren. Ook dit is van de hand van Schmidt, staat in het boekje Spraakmakend en Vernieuwend: Het verhaal van de FSW 2003-2013, gepubliceerd ter ere van het 50-jarig bestaan van de faculteit.

Het was een spannende stap voor Schmidt, is te lezen in het boekje: “Op de meest donkere momenten, als ik ’s morgens vroeg wakker werd en dacht: ‘Ja, ja, ik weet het wel zo zeker op basis van al die jaren ervaring, maar stel dat ik het niet bij het juiste eind heb?’ Toen die (prognoses van N=N; red) er goed uitzagen, ben ik zingend door de gangen gegaan.”

Vijf dingen die je moet weten over de ESSB - Erasmus Magazine (2024)
Top Articles
Curriculum vitae: cómo hacer uno, plantillas y ejemplos
GGPlot Cheat Sheet for Great Customization - Articles
Fan Van Ari Alectra
How Many Cc's Is A 96 Cubic Inch Engine
360 Training Alcohol Final Exam Answers
Retro Ride Teardrop
Craigslist Kennewick Pasco Richland
Notary Ups Hours
Lost Pizza Nutrition
Little Rock Arkansas Craigslist
4Chan Louisville
Keniakoop
WWE-Heldin Nikki A.S.H. verzückt Fans und Kollegen
Walmart Double Point Days 2022
Char-Em Isd
History of Osceola County
Welcome to GradeBook
Craigslist List Albuquerque: Your Ultimate Guide to Buying, Selling, and Finding Everything - First Republic Craigslist
Att.com/Myatt.
Grimes County Busted Newspaper
Conscious Cloud Dispensary Photos
UMvC3 OTT: Welcome to 2013!
Which Sentence is Punctuated Correctly?
Airline Reception Meaning
Gilchrist Verband - Lumedis - Ihre Schulterspezialisten
Saxies Lake Worth
Wonder Film Wiki
Medline Industries, LP hiring Warehouse Operator - Salt Lake City in Salt Lake City, UT | LinkedIn
Sandals Travel Agent Login
Maisons près d'une ville - Štanga - Location de vacances à proximité d'une ville - Štanga | Résultats 201
Where to eat: the 50 best restaurants in Freiburg im Breisgau
Valley Craigslist
1964 Impala For Sale Craigslist
Tokioof
Springfield.craigslist
2487872771
Human Unitec International Inc (HMNU) Stock Price History Chart & Technical Analysis Graph - TipRanks.com
Mp4Mania.net1
Hotels Near New Life Plastic Surgery
Umiami Sorority Rankings
Skill Boss Guru
Koninklijk Theater Tuschinski
Insideaveritt/Myportal
888-333-4026
Saybyebugs At Walmart
2132815089
Mother Cabrini, the First American Saint of the Catholic Church
Food and Water Safety During Power Outages and Floods
Wera13X
99 Fishing Guide
sin city jili
E. 81 St. Deli Menu
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6413

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.